free hit counter
Visegrádi Fellegvár
Turizmus: Műemlékek, Látnivalók
Translation:
Nyitva tartás ma:   10:00 - 16:00
Nyitva: Ebédidő:
Hétfő: 10:00 - 16:00 Nincs ebédidő
Kedd: 10:00 - 16:00 Nincs ebédidő
Szerda: 10:00 - 16:00 Nincs ebédidő
Csütörtök: 10:00 - 16:00 Nincs ebédidő
Péntek: 10:00 - 16:00 Nincs ebédidő
Szombat: 10:00 - 16:00 Nincs ebédidő
Vasárnap: 10:00 - 16:00 Nincs ebédidő
Útvonal tervezés módja:
Útvonal tervezés folyamatban...

Útvonaltervezés a címhez
360° Teljes képernyős nézet
Fellegvár
Fellegvár

A ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár, amely a tatárjárás során pusztult el, a Sibrik-dombon, az egykori római tábor alapjaira épült.

A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége Laszkarisz Mária királyné, a királynő hozományából. A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is. A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, vélhetően ekkor készült el az asszonyház is.

A Fellegvárat az Alsóvárral völgyzárófal kötötte össze, mely egésze a Duna partjáig tartott, majd ott őrtoronyban végződött. A völgyzárófalakon vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, melyet északon a kaputorony, délen pedig egy kapu zárt le.

Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították. A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a szent koronát a koronázási ékszerekkel, sőt egy rablási történet is fűződik Visegrádhoz: 1440-ben Erzsébet királyné megbízásából egyik udvarhölgye, Kottaner Jánosné innen rabolta el a szent koronát. Visegrád koronaőrző hely volt 1529-ig, majd a 1490-től a koronaőrők kezén volt. A török időkben a vár óriási pusztítást szenvedett el, 1544-ben török kézre került. Ez után felváltva volt a török és a magyar csapatoké, majd legvégül a törökök – miután katonai célra már teljesen alkalmatlanná vált – elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat. Nemcsak a vár, hanem a város is elpusztult, újranépesedése hosszú időt vett igénybe. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak.

A mai látogató több érdekes kiállítással is találkozhat fellegvári látogatása során:
•A vár történeti kiállítása
•Rekonstruált makett-erődrendszer, vár
•A Szent korona történeti kiállítás
•Panoptikum
•Vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás

Elérhetőségek
Pest megye
Visegrád
2025 Visegrád, Várhegy
Útvonaltervezés a címhez
Díjak, árak
teljes árú (felnőtt)     1700 Ft
kedvezményes (diák, nyugdíjas)     850 Ft
gyermek 6 éves korig     ingyenes
nyugdíjas 70 év felett     ingyenes
Panoptikum nélkül teljes árú     1400 Ft
Panoptikum nélküli kedvezményes     700 Ft
családi nap: minden hónap utolsó vasárnapja rendeletben meghatározottak köre (pl. 18 év alatti gyerekek és kísérő szülők) számára ingyenes
Hibajelentés
Mégsem

Jelmagyarázat:
Ennyi idő odaérned és még odaérsz zárásig.
Ennyi idő odaérned, de már nem érsz oda zárásig.
Ennyi idő odaérned.
Bezárás